Menopoz

Menepoz, insan hayatında ergenlik, cinsel olgunluk dönemleri gibi yaşanan bir dönemdir. Bu dönemde östrojen üretimi azalmaktadır.

Menopoz kadınlar arasında korkulan bir dönem olsa da aslında doğru adımlar atıldığı zaman konforlu bir şekilde geçirilebilecek bir dönemdir. Menopoz adet kanamasının bitmesi ve bununla ilişkili olarak da üreme kabiliyetinin sonlanması anlamına gelir.

Kadınlarda menopoz görülme yaşı, 45 ila 55 yaş aralığında olarak bilinse de çok nadiren 40 yaşından öncede erken menopoz yaşanma ihtimali vardır.

 

Menopoz Belirtileri

Menopozun en önemli belirtisi aniden gelen ve ateş basması olarak da tabir edilen histir. Bu his sıklıkla menopoz’a girmeden başlar ve menopozun başlamasından sonra üç yıla kadar devam edebilir.

Bunun yanı sıra adet kanamalarının düzensizleşmesi, adet dönemleri arasındaki sürenin giderek uzaması da menopoz belirtisi veya menopoz’un yaklaştığı olarak düşünülmelidir. Bu dönemde hormonların değişmesi normaldir. Vücut kilo almaya müsaittir ayrıca hazımsızlık gibi sorunlar da ortaya çıkabilir.

Menopoz ile birlikte bazı kadınlarda depresyona benzer belirtiler ortaya çıkabilir. Kişinin depresif hissetmesi normaldir. Depresif ruh halinin klinik depresyona dönüşme ihtimali oldukça düşük olsa da mutlaka değerlendirilmelidir.

Menopoz ile beraber gelen duygu değişimleri aynı zamanda bazı kadınların artık ‘’kadın olmadığını’’ veya ‘’eksik’’ düşünmeye başlaması ile birlikte şiddetlenebilir. Elbette bu fikirlerin hiçbiri gerçeği yansıtmamaktadır. Bu dönemde ortaya çıkan vajinal kuruluk ve cinsel istekte azalma da negatif duyguların artmasına maalesef katkıda bulunabilmektedir.

 

Menopoz Nasıl Kontrol Edilir?

Menopoz dönemine giren kadınlarda kemik erimesi sık olarak görülmektedir. Bu nedenle mutlaka fiziksel olarak kişinin sağlıklı bir orta yaş dönemi geçirmesi için gereken önlemlerin alınması gerekir.

Menopoza giren kadınların kemik erimesi, kalp ve damar hastalıkları için önlem olarak spor yapmaları, sağlıklı beslenmeleri ve gerekli durumlarda ilaç kullanmaları sürecin daha konforlu geçirilmesine yardımcı olur. Doğurganlığın kaybının kabullenilmesi ve kadının hayattaki tek rolünün doğurgan olması olmadığına dair gerekli bilinçlendirmenin yapılması şarttır.

40 yaşından önce başlayan erken menopoz dönemi kadınlar için durum çok daha korkutucudur. Özellikle de plansız bir şekilde gerçekleşen bu olay kadınların çocuk sahibi olma ve anne olma planlarını bozabilir.

Bu nedenle kadınların özellikle 30’lu yaşlara yaklaştıkları dönemlerde düzenli jinekolojik muayene yaptırmaları çok önemlidir.

Erken menopoz çeşitli tetkikler ile önceden anlaşılabilir. Erkenden tanı konarak olumsuz durumların yaşanmasının önüne geçilebilir. Bu sayede kişi hayat planlamasını daha doğru bir şekilde yapabilir ve hayal kırıklıklarının önüne geçilebilir.

Sonuç olarak menopoz kadınların özel bir dönemidir. Bu dönemin ihtiyaçlarına göre menopozdaki kadınlarımızın takibi ve desteklenmeleri bu dönemi korkulu bir dönem değil, doğal bir dönem olarak yaşanmasını sağlamaktadır.