Rahim Ağzı Kanserine Karşı PAP Smear Testi Yaptırılmalı

31.05.2021
Rahim Ağzı Kanserine Karşı PAP Smear Testi Yaptırılmalı

Rahim ağzı kanseri, dünya genelindeki kadınlarda en sık görülen kanser türlerinden biridir. Birçok farklı risk faktörü neticesinde ortaya çıkabilen bu tehlikeli kanser Pap Smear testi ile erken dönemde teşhis edilebilir. Rahim ağzı kanserinin, kanser öncesi lezyonların ve enfeksiyonların değerlendirilmesi için PAP Smear testinin ihmal edilmemesi gerektiğini belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Taner Usta önemli bilgiler aktardı.

Rahim Ağzı Kanseri Yaygın Şekilde Görülüyor

Serviks kanseri olarak da adlandırılan rahim ağzı kanseri, dünya genelinde sıklıkla karşımıza çıkıyor. Özellikle 35 ve 55 yaş arasındaki kadınları etkileyen bu hastalık erken yaşlarda oldukça nadir görülüyor. Rahim ağzı kanseri vücuda yayılmadıkça bariz belirtiler gösteren bir rahatsızlık değil. Kişi belirtileri yaşamaya başladığında tedavi seçenekleri büyük ölçüde kısıtlanmış olabiliyor. Bu nedenle serviks kanserinin başlangıç aşamasında teşhis edilmesi ile tedavi sürecinde büyük bir avantaj elde edilmesi mümkün hale geliyor. Günümüzde gerek rahim ağzı kanserinin gerekse gelecek dönemde kanser gelişebileceğini düşündüren hücresel değişikliklerin erken dönemde tespit edilmesi için oldukça basit bir prosedür olarak tanımlayabileceğimiz PAP Smear testinin düzenli olarak yapılması gerekiyor.

PAP Smear Korkulacak Bir Prosedür Değil

Kadın sağlığının korunması ve olası hastalıkların teşhis edilmesi adına bir dizi tetkik ve test yöntemi uyguluyoruz. Pap Smear de gerek teşhis gerek kontrol amaçlı düzenli olarak uygulanması gereken testler arasında en önemlilerden biri. İşlem oldukça basit, birçok kadının PAP Smear ile ilgili ne yazık ki yanlış düşünceleri bulunuyor. Genellikle rutin jinekolojik muayene esnasında gerçekleştirilen ve saniyeler içerisinde yapılan test sırasında servikal hücrelerden örnek toplanıyor ve daha sonra toplanan bu örnekler mikroskop altında inceleniyor.

Smear Testi ile Birçok Sorun Teşhis Edilebilir

Smear testi sonuçları negatif ve pozitif olmak üzere iki ayrı grupta ele alınır. Sonuçların negatif çıkması servikal hücrelerde herhangi bir anormallik bulunmadığı anlamına gelir. Pozitif sonuçlar ise servikal hücrelerde anomali olduğuna işaret eder. Fakat pozitif sonuçlar hemen endişelenilmesini gerektirmez. Kolposkop ve biyopsi gibi daha detaylı tetkiklerle hücresel farklılaşmaların nedenleri bulunabilir ve hızlı bir şekilde tedavi süreci başlatılabilir. Smear testi yaşam süresinin uzatılmasını sağlayan tedavilerin başlatılması adına büyük bir öneme sahiptir. Bu nedenle serviks kanserinin ve kanser öncesi hücre değişimlerinin teşhis edilmesini sağlayan smear testi rutin olarak uygulanmalıdır.

Smear 21 Yaşından Sonra Yapılmaya Başlanmalı

İlk cinsel ilişkiden 3 yıl sonra ya da 21 yaşından itibaren smear testinin uygulanması gerekir. 21 ve 29 yaş aralığındaki kadınların her 3 yılda bir, 30 ve 65 yaş aralığında olanların ise HPV testi ile birlikte 5 yılda bir yapılması ideal olacaktır. Ancak belirtilen bu sıklıklar smear sonuçlarında anomali olması halinde artış gösterebilir. Smear testinin uygulanması gereken zaman dilimleri ve uygulama sıklığı hasta özelinde belirlenmelidir.