Miyom kısırlığa neden olur mu?

21.09.2018
Miyom kısırlığa neden olur mu?
Rahim ya da rahim ağzı dokusunda meydana gelen anormal kas dokusu büyümelerine miyom adı verilmektedir. Miyom kadınlarda oldukça sık karşılaşılan bir olgudur. Rahimde yer alan miyometrium isimli kasların aşırı derece büyümesiyle ortaya çıkan bu durumda genellikle birden fazla miyoma rastlanmaktadır. Miyom oluşumu gözlendiğinde akla ilk akla gelen şey kısırlık yapıp yapmadığıdır. Tüm miyom oluşumları kısırlığa neden olmasa da meydana geldiği yere ve büyüklüğe göre gebe kalmaya engel teşkil edebilmektedir. Miyomların belirtileri de meydana geldikleri yere göre değişiklik göstermektedir. Bu nedenle miyom belirtileri yaşayan kadınların vakit kaybetmeden bir doktora başvurmaları gerekmektedir. Birincil derecede akrabalarında miyom olan kişilerde miyom görülme riski oldukça yüksektir.

Miyom ile Kısırlığın İlişkisi

Miyomlar büyüme yerine göre kısırlığa neden olabilmektedir. Subseröz adı verilen, rahmin dış kısmına doğru büyüyen miyomlar herhangi bir şekilde kadınların üreme sistemine zarar vermemektedir. Ancak submüköz adı verilen miyomlar rahmin iç kısmındaki boşluğa doğru büyümektedir ve bu nedenle kısırlığa neden olmaktadır. Bu miyomlar gebeliğin olduğu rahim iç kısmını doldurmaktadır. Her ne kadar %100 kısırlık meydana geldiği söylenemese de gebe kalma şansını önemli ölçüde düşürmektedir. Rahim duvarının içerisinde büyüyen ancak herhangi bir şekilde içeriye ya da dışarıya doğru büyüme göstermeyen miyomlar ise ancak 5 cm ve üzeri boyutlara ulaştığında gebelik şansını olumsuz yönde etkilemektedir.

Miyom Belirtileri

Miyom oluşumu genel olarak aynı belirtileri göstermektedir. Ancak oluşum yerine göre bu belirtiler ufak da olsa farklılık gösterebilmektedir. Miyomlar genel olarak adet döneminde aşırı kanama meydana gelmesine neden olmaktadır. Bu kanamalar adet dönemlerinden sonra da görülmektedir. Cinsel ilişkide zorlanma ve aşırı ağrı, bel bölgesinde ağrı, sık sık idrara çıkma isteği, karın veya rahim bölgesinde şişkinlikler miyomların sık karşılaşılan belirtileridir. Nadir olarak miyomlar bağırsaklar üzerinde basınç yapmaktadır. Bu durumlarda kabızlık da meydana gelmektedir. Bazı durumlarda ise miyomlar herhangi bir belirti göstermeden oluşmaktadır. Bu nedenle rutin jinekoloji muayenelerinde rastlantısal olarak ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle özellikle üreme çağındaki kadınların düzenli olarak jinekolojik muayene yaptırması önerilmektedir.