Dünya genelinde kadınlarda en sık görülen kanser türlerinden ilki meme kanseri ikincisi ise rahim ağzı kanseridir. Meme kanseri menopoz döneminde sıkça ortaya çıksa da her yaştan kadında görülebilmektedir. Meme kanseri ile ilgili en az bilinen husus ise bu rahatsızlığın erkeklerde de görülebilme ihtimalinin olmasıdır. Her sekiz kadından birinde meme kanseri ortaya çıkarken bu oran erkeklere geldiği zaman oran kadınların yüzde biri kadardır.
Meme kanserine yakalanma riskiniz var mı?
Meme kanseri bazen genetik faktörlere bağlı bazen de çevre etmenlere bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Genetik faktörüler uzun yıllar boyunca önlenemez nedenler olarak görülse de günümüzde bu faktörlerin önüne geçmek için de radikal de olsa çözümler bulunmaktadır.
Aile öyküsünde meme kanseri bulunması, yaş, cinsiyet, BRCA genini taşımak, erken adet görmek ya da menopoza geç girmek meme kanseri riskinin ortaya çıkmasında etkili olan önlenemez faktörler arasında yer almaktadır. Sigara ve alkol tüketmemek, sağlıklı beslenmek, spor yapmak ve stresten uzak durmak meme kanseri riskini arttıran çevresel faktörlere karşı alabileceğiniz önlemler arasında yer almaktadır. Özellikle Genetik olarak BRCA Genini taşıyan kadınlarda koruyucu olarak hastalık olmadan meme dokusunun çıkarılması son dönemlerde önlem olarak dikkat çeken yöntemlerden birisidir.
Meme kanseri nasıl teşhis edilir?
Meme kanserinde elle muayene çok önemlidir. Kadınların düzenli olarak kendilerini muayene etmesi erken teşhis için büyük bir avantaj sağlar. Elle muayeneye ek olarak kadınların yılda bir veya iki yılda bir (yaşına, durumuna ve hekimin önerisine bağlı olarak değişebilir) düzenli olarak mamografi çektirmesi gereklidir. Mamografi hem tanı hem de tarama amacıyla yapılabilir. Kişinin herhangi bir sorunu yokken çekilen mamografisine baz Mamografi adı verilir. Bu sayede memede oluşan herhangi bir kitle ya da değişim çok kolay bir şekilde fark edilmiş olur.
Meme başı akıntısı olan kadınlarda süt kanallarının filminin çekilmesini sağlayan galaktografi, mamografi sonucunda şüphelenilen bölgenin taranması için yapılan ultrasonografi, meme Magnetik rezonans görüntülemesi (MR) memede bulunan kitle ve lezyonların incelenmesi için yapılan ince veya kalın iğne biyopsisi ile cerrahi biyopsi meme kanserinin teşhis, tedavi ve takip süreçlerinde tercih edilen yöntemlerdir. Meme kanseri erken teşhis edildiği zaman tedavisi mümkün olan ancak geç fark edildiğinde ise üzücü sonuçlara neden olabilen bir rahatsızlık olduğu için erken tanı tedavi ve hastanın sağlıklı geleceği için son derece önemlidir.