Laparoskopi hem tanı hem de tedavi amacıyla kullanılan bir yöntem. Bu yöntem sayesinde cerrahi yöntemleri uygulamak için açılması gereken büyük ve iz bırakan kesiler yerine en fazla 1 cm boyunda bir kesi açarak cerrahi müdahale yapılması mümkün hale gelebiliyor. Eskiden yoğun olarak teşhis amacıyla kullanılan teknik, günümüzde gelişen tıp teknolojileri ile birlikte tedavi amacıyla da kullanılabilir hale geldi.
Laparoskopi kullanılan durumlar
Laparoskopi günümüzde rahim sarkması, mesane sarkması, idrar kaçırma, vajina sarkması gibi durumlarda en çok tercih edilen yöntemlerden biri. Bunların yanı sıra kısırlık teşhisinde ve tedavisinde, çikolata kisti, miyom, dış gebelik, doğum kontrol amacıyla tüplerin bağlanması, rahim alınması gibi durumlarda bu yöntem sıkça tercih ediliyor. Ayrıca laparoskopinin uygulanabilir alanlarının geniş olmasının, özellikle çikolata kisti ya da miyom sahibi kadınların tüp bebek tedavisinde başarı oranını arttırdığı da bir diğer bilinmesi gereken noktalardan.
Kısırlık ve laparoskopi
Laparoskopi kısırlık tedavilerinde oldukça önemli bir teknik. Çünkü bu teknik sayesinde çok daha net sonuçlar alabiliyoruz. Rahim filminde kapalı olarak görüntülenen tüpler, laparoskopi ile açık olarak görüntülenebiliyor. Açık olarak görüntüleme yapılması sürecin hassasiyeti ve doğru değerlendirilmesi açısından oldukça mühim. Bu teknik sayesinde kısırlık teşhisinde iki farklı uygulama yerine tek uygulama ile net sonuca ulaşıyoruz. Rahim filmi ile elde edilen sonuçlar % 100 güvenilir olmadığı için filmde şüpheli bir durum varsa kesin değerlendirmenin yapılabilmesi, laparoskopi tekniği ile sağlanıyor. Yeniden değerlendirme yerine doğrudan teşhis için ilk başta bu tekniği uygulamak ve zaman kazanmak. Doğru tedaviye başlamak açısından çok önemli.
Operasyon sonrasında sizi neler bekliyor?
Laparoskopi genel anestezi altında yapılan bir uygulama olduğu için kişilerin korkmasına neden olur. Ancak genel anestezi altında yapılan her uygulama sizi hastanede yatmak zorunda bırakmaz ya da ciddi ağrılar yaşamanıza neden olmaz. Laparoskopi uygulamaları yaklaşık olarak 2 saat içerisinde tamamlanır ve kişi kendini fiziksel olarak iyi hissederse, doktoru da onay verirse aynı gün evine dönebilir. Operasyon sonrasında açık ameliyat tekniklerinde olduğu gibi ciddi ağrılar meydana gelmez. Bu nedenle de kişi günlük hayatına daha kısa sürede dönebilir.
13.11.2024
Endometriozis ile Yaşayan Kadınlarda Kronik Ağr...
Endometriozis, kadınlarda yaygın olarak görülen ve yaşam kalitesini...
11.10.2024
Pıhtılı Adet Kanamasının Nedenleri Nedir?
"Pıhtılı" terimi, muhtemelen "pıhlama" veya "pıhtılaşma" ile ilgili...
07.12.2023
Endometriozisin Evreleri
Endometriozis, endometrial doku benzeri hücrelerin rahim dışında bü...
18.08.2023
Endometriozis Ultrason İle Görülür mü?
30.12.2022
Çikolata Kisti Olanlar İdrar Yolunu ve Böbrekle...
Çikolata kisti diğer bir deyişle Endometriozis yumurtalıkların deri...