Histeroskopi nedir ve nasıl uygulanır?

10.08.2018
Histeroskopi nedir ve nasıl uygulanır?
Histeroskopi tanısal ve operatif olarak iki ayrılmaktadır. Genel ya da lokal anestezi ile yapılan histeroskopide ilk olarak rahim ağzı genişletilir ve rahim içerisine sıvı doldurulur. Daha sonra ise histeroskop rahim içerisinde ilerletilir. Histeroskop sayesinde rahim iç tabakası görüntülenmektedir. Burada döl yatağının durumu incelenmektedir. Bu histeroskopinin tanı amaçlı kullanımıdır. Bazı durumlarda bu uygulama tedavi amaçla da kullanılmaktadır. Genel olarak hemen hemen her durumda kullanılabilen histeroskopi, hamilelikte, vajinal ya da idrar yolu enfeksiyonlarında kullanılamamaktadır.

Operatif Histeroskopi ile Neler Yapılabilir?

Operatif histeroskopi, histeroskopinin operasyonel kısmıdır. Operatif histeroskopi ile rahim içi yapışıklıklar, miyomlar ve polip gibi yapılara müdahale etmek mümkün olmaktadır. Operatif histeroskopinin avantajlı yönü bu müdahalelerin tanısal histeroskopi esnasında yapılabilir olmasıdır. Ancak operatif histeroskopi ile makas, biyopsi forsepsi ya da tutucu ile gerçekleştirilmektedir. Bu yöntemle operasyon sonrasında tekrar meydana gelebilecek olan yapışmaların önüne geçebilmek için rahim içerisinde spiral ya da kateter konabilmektedir. Ayrıca daha önce diğer yöntemler ile çıkarılamayan rahim içi araçlar operatif histeroskopi yöntemi ile çıkarılabilmektedir. Bu durum özellikle ipi görülemeyen ve rahim içerisine kaçan sprirali çıkarmakta son derece etkilidir. Tanısal histeroskopi yaklaşık olarak 2-3 dakika sürerken operatif histeroskopilerin süresi yaklaşık sıklıkla 10-20 dakikayı bulabilmektedir. Hastalar genellikle bu operasyondan sonra aynı gün içinde taburcu olabilmektedir. Yani günübirlik uygulama olarak uygulanmaktadır.

Histeroskopi Sonrası Süreç

Histeroskopi sonrasında bazı durumların yaşanması son derece normaldir. Bu durumların başında ise vajinal akıntıda artış, vaginal kanama ya da karın ağrısı gelmektedir. Ancak özellikle ağrı, ağrı kesici ilaçlar ile kolay bir şekilde kontrol altına alınabilmektedir. Bazı durumlarda histeroskopi sonrasında doktorlar cinsel ilişkiden uzak durma yönünde tavsiye verebilmektedir. Nadiren de olsa histeroskopi sonrasında aşırı kanama, yüksek ateş, aşırı derecede vajinal akıntı ya da şiddetli karın ağrısı görülebilmektedir. Bu durumda hastaların doktorlarına başvurmaları gerekmektedir. Histeroskopi, bu konuda yetişmiş uzman hekimler tarafından yapılması gereken bir operasyondur. Çünkü yanlış yapılan müdahalelerde %1 oranında da olsa rahim delinmesi, anormal kanama riski bulunmaktadır.