En son ne zaman jinekolojik muayene yaptırdınız?

30.01.2022
En son ne zaman jinekolojik muayene yaptırdınız?

Her yıl düzenli olarak jinekolojik muayene yaptırmak koruyucu sağlık bakımının yapılması, fiziksel ve üreme sağlığının devamlılığının sağlanması adına oldukça önemlidir. Ne yazık ki birçok kadın jinekolojik muayeneyi ihmal ediyor.

Fiziksel bir sorun yaşanmadığı için kontrolleri aksatan kadınlar birçok farklı riskle karşılaşabiliyor. Jinekolojik muayenelerin önemi hakkında farkındalığın sağlanması ise sağlıklı kalabilmek adına büyük bir önem taşıyor.

Jinekolojik Muayeneler Hayat Kurtarır

Kadın kanserleri erken teşhis edildiklerinde doğru tedavilerle büyük ölçüde tedavi edilebilen sağlık sorunlarıdır. Teşhise geç kalındığında tedavi seçenekleri azalmakta ve yaşam süresi uzatılamamaktadır. Rahim, rahim ağzı ve yumurtalık kanserleri gibi farklı hastalıkların rutin jinekolojik muayeneler sırasında çok erken dönemde teşhis edilebilmesi imkan dahilindedir.

Jinekolojik muayeneler sırasında hastaların öykülerinin ve şikayetlerinin dinlenmesi, adet düzenleri ile ilgili bilgi alınması ve aktif cinsel yaşamı olanların cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı kontrol edilmesi büyük bir ayrıcalık anlamına gelir. Jinekolojik muayenelerden çekinen birçok kadın olduğunu ve birçoğunun da bu süreçlerden korktuğunu biliyoruz.

Halbuki arayı açmadan, düzenli  jinekolojik muayene ile uzun bir süre sonra şikayet sonrası yapılan muayanede karşılaşılabilen zorluklar da aşılabilir. Hem doktoru hastasına hakim olur, önceki muayene bulguları ile yeni muayane bulgularını kıyaslar, hem de hasta yeni çıkan şikayetlerine için hızlıca doktoruna ulaşabilir.

Jinekolojik Muayene Erken Yaşta Başlamalı

Jinekolojik muayeneler dahilinde fallop tüpleri, rahim ağzı, yumurtalıklar, vulva ve vajina gibi kadın genital organlarının kapsamlı tetkikleri yapılır. İlk olarak vulva bölgesinde kist, siğil ve benzeri anomalilerin olup olmadığı araştırılır. Daha sonra vajina kontrollerine geçilir. Spekulum adı verilen özel bir aletle vajina açılır, vajina duvarlarında herhangi bir yapısal sorun olup olmadığı incelenir.

Yıllık düzenli jinekolojik muayene esnasında 21 yaşını aşmış kişilere Pap smear testi yapılır. Bu test sayesinde rahim ağzı kanseri, rahim ağzı kanserine dönüşme riski olan kanser öncesi hücresel değişimler erken yaşta teşhis edilebilir. Önceki test sonuçlarında herhangi bir anomali tespit edilirse smear sıklığı artırılabilir.

Pap smear testinde  rahim ağzından dökülen hücreler araştırılırken, aynı örnekte Human Papilloma Virüsüne de bakılabilir. Her ikisine bakılan duruma Co-test denir. Co-test normal çıkarsa daha uzun ara ile smear alınabilir. Jinekolojik muayene sırasında kadınlara bir dizi farklı test ve tetkik uygulanabilir. Kadınların yaşı, kişisel risk faktörleri ve aile öyküleri uygulanacak test ve tetkikleri etkileyebilir.

Jinekolojik Muayene Sadece Evli veya Cinsel Aktif Kadınlar Gitmelidir!

Elbette yanlış. Yukarda bahsettiğimiz hastalıklar sadece cinsel ilişkide bulunan kadınlarda gözükmez. Aynı zamanda hiç cinsel ilşkide olmayan kadınlarda da görülebilirler. O nedenle Cinsel ilişkide hiç bulunulmasa da kadınlar mutlaka yılda 1 kez Jinekoloğa kontrole gitmelidirler. 

Jinekoloji Muayene Aksatılmamalı

Toplumumuzda birçok kadın jinekolojik muayeneleri ihmal edebiliyor. İhmal edilen rutin kontroller nedeniyle hayati tehlike yaratabilecek hastalıkların erken teşhis edilmesi mümkün olmuyor. Bu nedenle kadın sağlığının hem korunması hem de sürdürülebilmesi için jinekolojik muayenelerin yılda bir kere düzenli olarak gerçekleştirilmesi büyük bir önem teşkil ediyor.