Endometriozis (Çikolata Kisti Hastalığı), sıklıkla üreme çağında görülen, bazen hiçbir şikayete neden olmadan sadece tesadüfen saptanan bir çikolata kisti şeklinde iken, bazen de birçok tıbbı tedavi ve operasyon yapılmasına rağmen çok rahatlamanın sağlanamadığı sıra dışı bir hastalıktır. Nedeni tam olarak bilinemeyen bu hastalık, rahim içi endometrium tabakasının başka yerde yerleşim göstermesi ve bu bölgede rahim içindeki gibi kalınlaşma ve kanamayla birlikte dökülmeye neden olmasıyla ortaya çıkar.
Gebe Kalma Şansını Düşürüyor!
Çoğunlukla tek yumurtalığı tutan bu kistler, nadirde olsa iki yumurtalığı da tutabilir. Yumurtalıkların işlevinde bozulma, içindeki sağlam dokuyu azaltma ya da yumurtalık rezervlerinin olumsuz etkilenmesine neden olur. Tüm bu sonuçlar hamileliği olumsuz etkiler. Kistler rahim içindeki dokularda yapışıklığa yol açar. Bu yapışıklıklar, anatomik yapının bozulmasına yol açar. Bununla birlikte organların işlevlerini yerine getirmesine engel olur. Fallop tüplerinde bu şekilde kalıntılarla oluşan tıkanıklıkta ya da tüplerdeki yapışıklıkta, bu bölgeden yumurta ya da sperm hücresinin geçmesine engel olacak bir durum ortaya çıkabilir. Bu sebepler gebe kalma şansını düşürmektedir. Adezyonların yani yapışıklıkların organlar arasında olması kısırlığa yol açan bir başka faktördür. Çikolata kisti kısırlığa yol açıyor diye kesin bir teşhis konamasa da kısırlık sebebi ile doktora giden kadınların sayısı bir hayli fazla.
Çikolata Kistinin Tedavisi
Çikolata kistlerinin tedavisinde cerrahi operasyonlar, özellikle laparoskopi kullanılmaktadır. Tedavide hastanın yaşı oldukça önemlidir. Çünkü çikolata kistinin tedavisinde yumurtalıklar olumsuz etkilenmektedir. Tedavide hastanın çocuk sahibi olma isteği tedaviye yön vermektedir. Kistin giderek büyümesi, gebe kalmayı engellemesi ve şiddetli ağrılar, cerrahiyi gerektirse de yaş oldukça önemlidir. Genç yaştaki hastalara cerrahi girişim yapılmasında sakınca yoktur. Çünkü yumurta rezervi henüz azalmamıştır. Ancak 35 yaş civarındaki kadınların doğal olarak yumurtalık rezervi azalmaya başlar. Bu kadınlarda cerrahi girişim yapılması kaçınılmaz olduğunda, tedaviden sonra 6 ayla 1 yıl kadar normal yollardan gebelik elde edilmesi beklenir. Çünkü tedavi sonrasında bir yıl içinde bu kadınların gebe kalma olasılıkları yüksek görülmektedir.
Tekrar Nüksedebilir
Kistler tedavi edilmediğinde, tüplerde olan yapışıklıklarda rahim içine yerleşemeyen embriyo nedeniyle dış gebelik oluşması, hamile kalamama ve yumurtalıkların kaybedileceği sonucunu doğurabilir. Ancak çikolata kistlerini tamamen geçiren bir tedavi yoktur. Kistlerin tekrar nüksetme olasılığı vardır. Sonuç olarak çikolata kisti kısır bırakmaz. Kist yumurtalığın içine yerleşirse, yumurtada yerleşen yumurta kalitesini bozabilir. Gebe kalma şansını engelleyebilir ya da azaltabilir.
13.11.2024
Endometriozis ile Yaşayan Kadınlarda Kronik Ağr...
Endometriozis, kadınlarda yaygın olarak görülen ve yaşam kalitesini...
11.10.2024
Pıhtılı Adet Kanamasının Nedenleri Nedir?
"Pıhtılı" terimi, muhtemelen "pıhlama" veya "pıhtılaşma" ile ilgili...
07.12.2023
Endometriozisin Evreleri
Endometriozis, endometrial doku benzeri hücrelerin rahim dışında bü...
18.08.2023
Endometriozis Ultrason İle Görülür mü?
30.12.2022
Çikolata Kisti Olanlar İdrar Yolunu ve Böbrekle...
Çikolata kisti diğer bir deyişle Endometriozis yumurtalıkların deri...