Cerrah Kontrollü Operasyon

30.05.2019
Cerrah Kontrollü Operasyon

Son yıllarda ülkemizde de birçok operasyonda kullanılan robotik cerrahi yöntemi gelişmiş teknolojisi ile hastalara olduğu kadar doktorlara da konforlu bir çalışma alanı sağlıyor.

Robotik kollarda yer alan üç boyutlu ve büyütülmüş görüntü sunabilen kamera sayesinde güvenli bir çalışma ortamı sağlayan “Da Vinci” isimli robot, üç ana sistemden meydana gelir. Halk arasında sanılanın aksine operasyon tek başına otonom olarak robot tarafından gerçekleştirilmez.

Operasyon, robotik kolların kontrol edildiği ve yönlendirildiği konsolun başında oturan cerrah tarafından yapılır. Üç ana sistemden oluşan cihazın konsol dışında robotik kollarının yer aldığı bölümü ve kamera sistemi ile ışık kaynağının yer aldığı kule bölümü bulunur. 

Robotik cerrahi ile tam kontrol

Konsolun başında oturan cerrah tüm sistemi ve operasyonu buradan yönetir. Gelişmiş kontrol mekanizması ve herhangi bir titremenin olmadığı hassas robotik kollar ile ameliyat güvenli bir şekilde tamamlanabilir. 

Konsol üzerinde yer alan pedallar ve kontrol ünitesi tüm hareketi sağlayan birimlerdir. Konsola oturan cerrah ellerini kontrol bölümlerine yerleştirerek buradan el, parmak ve bilek hareketleri ile robot kollarını yönlendirir. 

Cerrahın daha az yorulması hastanın ameliyatını etkiler mi?

Cevabımız kesinlikle evet. Cerrah üst kısma da kafasını dayayarak kameradan gelen üç boyutlu ve 10-15 kat büyütülmüş görüntü sayesinde operasyonu gerçekleştirir. Yüksekliğinin ayarlanabilir olması sayesinde her doktor problem yaşamadan konsolu kullanabilir. Ayrıca ameliyatı yapan cerrahın oturur pozisyonda olması aynı zamanda daha az yorulmasını ve daha fazla odaklanmasının yanı sıra yorgunluğa bağlı hataları da en aza indirir. 

Hassas Dokunuşlar

Yeni nesil cerrahinin getirdiği üstün teknoloji ile beraber operasyon açık yönteme göre çok daha hassas bir hal almaktadır. 540 dereceye kadar dönebilen robotik kollar normal yöntemlerle ulaşılması zor dokulara müdahale edilebilmesinin önünü açar.

Son derece ince bir uca ve nazik yapıya sahip robotik kollar, her türlü hassas müdahalenin altından rahat bir şekilde kalkabilir. Ayrıca insan eli gibi titremeyen bu kollar ile operasyon bölgesinde yer alan çevre dokulara zarar verme riski de ortadan kalkar.

Bunun yanı sıra konsolda yer alan kontrol mekanizması da cerrahın olası küçük el titremelerini de sönümleyebilecek şekilde tasarlanmıştır. Bu şekilde robotik cerrahi yöntemiyle gerçekleştirilen operasyonda yüksek başarı oranı elde edilir.