Adet Sancısı Neden Olur?

01.08.2021
Adet Sancısı Neden Olur?

Vücudun doğurganlık sisteminin doğal bir süreci olarak oluşan, rahim iç astarı olarak da bilinen endometrium tabakasının her ay gebelik için kendini hazırlaması ile meydana gelen adet dönemi, birçok kadında ağrı sorunu ile özdeşleşmektedir. Adet sancısı adet döngüsünün doğal bir sonucu olarak düşünülebilir ve her kadını farklı şiddette etkileyebilir. Bu yazımda adet sancısı oluşumu ve nedenleri hakkında bilgi bulabilirsiniz.

Adet Sancısı Hakkında

Adet kanaması, rahim astarının yumurtanın döllenmediği takdirde ayda bir kere dökülmesi ile ortaya çıkan bir süreçtir. Bu süreçte bir miktarda ağrı, kramp ve rahatsızlık yaşanması normal kabul edilir. Ancak adet sancısı nedeniyle evden çıkamamak, işe veya okula gidememek normal kabul edilen seviyenin dışındadır. Ağrılı adet görme “dismenore” olarak adlandırılmakta ve primer – sekonder olmak üzere iki farklı türde görülebilmektedir.

https://www.youtube.com/embed/j7DNgsSgN3I

Primer dismenore durumunda kadınlarda hem adet öncesinde hem de adet sırasında ağrı yaşanır. Bazı kadınlarda ise adet sırasında giderek yoğunlaşan bir ağrı durumu ile karşılaşılır; ki bu durum sekonder dismenore olarak adlandırılır. Pelvik organları veya rahmi etkileyen miyomlar ve endometriozis gibi sağlık sorunları sekonder dismenore varlığına işaret edebilir.

Adet Sancısı Nedenleri

Adet sancısı, rahim astarının vücut dışarısına atılması amacıyla rahimde meydana gelen kasılmaların bir sonucudur. Rahim kasılması gerçekleşirken rahme ulaşan oksijen miktarı azaldığı için ağrı hissedilir. Rahimdeki kasılmalar aynı zamanda kimyasal bileşen oluşumunu da tetikler. Prostaglandin adı verilen bu hormon rahim kasılmaları ile birlikte ağrı şiddetini artırabilir.

Adet Sancısı Nedenleri

Adet sancılarının nedenlerini tam olarak belirlemek çok mümkün olmayabilir. Genellikle adet sancısı oluşumunu artıran risk faktörlerinden bahsedilmesi daha doğru bir yaklaşım olarak yorumlanır. 20 yaşının altında olmak, sigara içmek, düzensiz adet düzenine sahip olmak, hiç doğum yapmamak, 11 yaşından önce ergenliğe girmek ve sancılı adet özelinde aile öyküsü adet sancısını artıran faktörler arasında yer alır.

Adet sancısına neden olan risk faktörleri bu sayılanlarla da sınırlı değildir. Rahimde miyom varlığı, pelvik inflamatuar hastalık, premenstrual sendrom, rahim astarının kas duvarına doğru büyümesi ve rahim ağzının çok dar olması gibi durumlar da ağrılı adet görülmesine neden olabilir. Tüm bunlardan bağımsız olarak halk arasında çikolata kisti olarak da bilinen endometriozis rahatsızlığının da ağrılı adet dönemi nedenleri arasında yer alabildiği bilinmektedir.

Adet Sancısı ve Endometriozis Arasındaki İlişki

Adet döneminde sürekli yaşanan ve oldukça ağır seyreden ağrılar en sık görülen endometriozis belirtileri arasında yer alır. Endometriozis durumunda her ay atılan rahim içi astarı vücut dışarısına atılamaz ve karın içi bölgesinde yumurtalıklar, fallop tüpleri gibi farklı noktalarda birikir. Bu durum adet dönemlerinin çok sancılı geçmesine neden olabilir.

https://www.youtube.com/embed/mLuyadZR6rE

Adet Sancısına Ne İyi Gelir?

Adet sancısının nedenleri, “adet sancısına ne iyi gelir?” sorusunun yanıtlarını değiştirebilse de genel bazı öneriler sunmak mümkündür. Karın bölgesine hafif masaj yapılması, sırt ve pelvik bölgeye sıcak havlu konulması, sıcak bir duş alınması, kakaodan zengin ve magnezyumu daha fazla yiyecekler tüketmek, hafif yiyecekler tüketilmesi, egzersiz yapılması, adet döneminden önce uzman hekimlerin de önerisi ile anti inflamatuar etkisi olan ilaçların kullanılması ve yine hekim önerileri doğrultusunda vitamin, mineral ve magnezyum takviyelerinin kullanımı adet sancısını hafifletmeye yardımcı olabilir

Adet sancıları nedeniyle günlük hayat belirgin ölçüde etkileniyorsa mutlaka kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarına başvurulması gerekir. Böylece adet sancısına neden olan temel sorun veya sorunlar doğru bir şekilde teşhis edilebilir ve gerekli tedavilere başvurularak hem daha sağlıklı bir sürece adım atmak hem de adet sancılarından kurtulmak mümkün olabilir.