Endometriozis Tamamen Ortadan Kalkar mı?

28.02.2022
Endometriozis Tamamen Ortadan Kalkar mı?

Endometriozis rahim içi boşluğu döşeyen bölgedeki endometrium hücrelerinin rahim dışında yerleşmesine bağlı olarak meydana gelir. Genellikle kadın iç genital organlarının bulunduğu pelviste görülmekle birlikte nadiren de olsa vücudun farklı yerlerinde oluşabilir.

En sık görülen endometriozis formu yüzeysel karın zarı endometriozis ve yumurtalıkta görülen endometriomadır. Rahim arkası, barsak, mesane ve pelvisin yan duvarları gibi bölgeleri döşeyen karın  zarında meydana gelebilir.

Yumurtalık içerisinde yerleşen kist şeklindeki endometrizis çikolata kisti olarak da bilinir. Endometriozis olan bölgede her ay rahim içinde endometriumda olduğu gibi kanama meydana gelir.

Miktarı çok daha az  olan bu kanama ve bu kanmaya karşı meydana gelen hücre birikimi, fibrozis (sert, sinirden zengin yara dokusu) endometriozise bağlı ağrının oluşmasında etkili bir faktördür.

Endometriozis Nasıl Tedavi Edilir?

Endometriozis tedavisinin hastanın ihtiyacına göre belirlenmesi gerekir. Bu nedenle endometriozis tedavisi tıpta en fazla bireyselleştirilen tedavilerden biri olarak kabul edilir.

Endometriozise bağlı olarak hastanın ağrısı varsa ağrısını azlatıcı tedaviler, gebe kalmada sorun yaşayan hastanın gebe kalmasına yönelik bir tedavi programı uygulanır. Her iki sorunu da yaşayan hastada her iki sorunun en optimum şekilde düzeltilebileceği yöntem benimsenir.

Endometriozis tedavisinin ilk adımı hastanın yaşam tarzının düzenlenmesidir. Dengeli bir beslenme, düzenli spor, gevşeme egzersizleri ve stresten uzak bir yaşam tarzı uygulanmaya özen gösterilmelidir.

Beslenmedeki önemli noktalardanbiri Barsak endometriozisinde ciddi karında şişlik, dışkılama sırasında ağrı gibi günlük hayatı çok olumsuz etkileyen durumlarda barsaklara daha az etki edecek beslenme içerikleri ile mutlaka hastanın diyeti düzenlenmelidir.

Ağrısı olan hastalarda ilk tercih ilaç tedavisidir. Çikolata kistleri, boyutlarından bağımsız olarak ilaç tedavisi ile takip edilebilir. Gebe kalamayan hastalarda genellikle ilaç tedavisi kullanılması tercih edilmez.

Çünkü kullanılan birçok ilaç tedavisi endometriozisi baskılarken aynı zamanda hastanın gebe kalmasını da otomatik olarak engelleyecek özelliktedir. Buna bağlı olarak endometrioziste uygulanan ilaç tedavisi gebeliği geciktirici bir faktör haline gelebilir.

Gebe kalamayan hastalarda hastanın yaşı, yumurtalık rezervinin durumu, kısırlık süresi, önceden çocuk sahibi olup olmadığı gibi etkenler değerlendirilerek aşılama ya da tüp bebek gibi yardımcı üreme tekniklerine başvurulabilir. Hasta ameliyat edilerek endometriozis lezyonları ortadan kaldırılır, yapışıklıklar açılır ve hastanın normal anatomik yapısını geri kazanması sağlanır. Uygulanan başarılı cerrahiler hastanın normal cinsel ilişki yoluyla, doğal yollardan gebe kalma şansını da artırabilir.

Endometriozis Kronik Bir Hastalıktır

Endometriozis hastalığı hiçbir zaman tamamen ortadan kalkamayabilen kronik bir hastalıktır. Cerrahi prosedür uygulanarak görülebilen endometriozis dokuları tamamen ortadan kaldırılabilir. Hormonel aktif bu kadınlarda haliyle tekrardan endometriozis gelişebilir.

Dolayısıyla ameliyattan sonraki süreçte hastaya endometriozisi baskılayıcı tedavi 6 ay- 1yıl devam ettirilmelidir. Bunun nedeni üreme kabiliyeti olan bir kadında östrojen düzeyleri yüksek seyrettiği sürece endometriozis oluşum sürecinin ve endometriozis hastalığının devam edebilecek olmasıdır.

Cerrahi tedavilerde genç yaş grubunda organ koruyucu tedaviler yapılır. Menopozdan sonra endometriozis görülmeyeceği veya tamamen biteceği fikri doğru değildir. Bazı hastalarda endometriozis menopozdan sonrada karşımıza çıkabilir. Menopozdan sonra endometriozis riski azalmaktadır. Fakat tamamen sıfırlanmamaktadır.

Endometriozis (Çikolata Kisti) hakkında daha detaylı bilgi almak için https://cikolatakisti.info/ sitemi ziyaret edebilirsiniz.